Основен ремонт на апартамент – етапи и последователност

Основен ремонт на апартамент – етапи и последователност

Правилна последователност при основен ремонт на жилище

Дошъл е моментът, в който сте готови да започнете основен ремонт на своето жилище, но не сте наясно през какви етапи минава той и колко време ще бъде нужно за да постигнете желаните резултати? Именно сега е най-подходящото време в което да ремонтирате дома си.

В тази статия ще Ви запознаем с основните етапи през които се минава по време на строителния процес, за да преобразите своя дом и да избегнете главоболия от липса на познания относно времетраенето на ремонта.

Всеки проект е различен и необходимостта от строителни дейности е индивидуална. Решенията, които се вземат са на база състоянието на жилището в момента, както и това, което се иска да се постигне като краен резултат. Вашият строителен ремонт може да бъде бърз или пък да се окаже по-сложен, ако в интериорния проект присъстват по-сложни конструкции, елементи и особености, които могат да повлияят на продължителността и сложността на процеса по ремонтните дейности.
Началото трябва да бъде дадено чрез изготвяне на оценка за ремонта на жилището. Ако решите вие сами да го направите, но нямате необходимите познания, това може да се превърне в трудоемка и времеотнемаща задача за самите Вас.

В този случай правилната организация е от съществено значение. Намирането на качествени майстори за всяка строителна дейност е нелека задача. Най-надежният и сигурен избор е да се доверите на фирма за ремонт на апартаменти, която разполага с необходимите специалисти, ще контролира всеки етап от изпълнението на дейностите, ще проверява качеството на влаганите материали и за сроковете, заложени в проекто-договора.

remont-apartament-planove
remontna-deinost
zavarshen-remont-apartament

В какво се състои основният ремонт на апартамент?

Основният ремонт преобразява изоснови Вашия дом, като промяната, която се постига в жилището е изумителна. Тъй като основният ремонт е по-дълъг и трудоемък процес, е необходимо той да бъде осъществяван на етапи. Ако жилището няма как да бъде напуснато, то ремонта се прави стая по стая, и в този случай е най-добре да започнете ремонта от най- вътрешната стая и постепенно да се придвижвате към коридора, като същият да остане последен в списъка с ремонтните дейности.

Основният ремонт започва с къртене на стари настилки, събаряне на ненужни преградни стени, демонтиране на стари мебели, врати и дограми. След като всичко е готово, се започва с изграждането на водопроводната и електрическа инсталация, както и полагането на изолация. Последният етап е свързан с полагането на шпакловка и боядисване, поставяне на настилка, монтаж на мебели, осветителни тела и декоративни елементи.

Генериране на идеи и създаването на проект за интериорен дизайн

Основният ремонт може да се раздели на два етапа- планиране и реализация. За етапа на планиране, Ви съветваме ако имате креативни и съвременни идеи за Вашия дом, то по-добрият избор е да се доверите на дизайнер, който да Ви изготви проект за интериорен дизайн, и по този начин ще имате сигурността, че Вашите идеи ще бъдат изпълнени. Планирането е процес, през който Вие ще решите какво точно да промените и подобрите в своя дом, какви материали искате да използвате и колко функционални да са мебелите Ви. Проектът за интериорен дизайн е необходим не само за разпределението на мебелировката, цветовите решения и материалите, но и нещо изключително важно- изводи за ВиК и ел. инсталация, разположение на контакти и санитарна техника. Освен това под внимание се взимат и предвид всички детайли свързани с изграждане или събаряне на съществуващи преградни стени, обособяване на нишови пространства, демонтаж и монтаж на нови врати, дограма и т.н.

1. Първи етап - Подготовка на терена

Целта на този клип е да покаже част от стъпките в този етап

1.1. Демонтаж и изхвърляне на стари мебели, къртене и извозване на строителни отпадъци.

1.1.1. Общи подготвителни ремонтни дейности

Началото на основния ремонт е етапът на грубите строителни работи. През този етап се извършва подготвяне на терена за последващите процеси. Този етап е най-трудоемък, но и изключително важен, тъй като отстраняването на нежеланите елементи не е лека задача.

Вратите, заедно с касите им, също ще трябва да бъдат демонтирани. Докато се разчиства жилището от ненужните мебели, неиминуемо се създават много налични отпадъци и прах. Добре е, колкото се може по- често помещенията да бъдат почиствани, за да се редуцира събирането на излишна мръсотия, която възпрепятства по- бързото изпълнение на проекта.

1.1.2. Къртене на настилки и преградни стени

Започва се с изкъртване на гипсовата мазилка по стените, както и премахването на нежеланите архитектурни елементи. При основен ремонт на жилище почти винаги се налага и цялостно изкъртване на тавана, както и подмяна на подовите настилки, поради което се изисква напълно премахване на старата настилка (балатум, мокет, паркет, плочки, ламинат, мозайка и други).

1.1.3. ИЗХВЪРЛЯНЕ И ИЗВОЗВАНЕ НА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ

Често при основен ремонт на апартаменти, след необходимите проучвания се взимат решения за премахването на преградни стени, което позволява да се увеличи пространството в помещенията, и да се обособят нови по-функционални зони.

2. Втори етап- подмяна на инсталации

Целта на този клип е да покаже част от стъпките в този етап

2.1. Подмяна на електрическа и ВиК инсталация

Прави се частична или пълна подмяна на ел. инсталацията – полагат се силовите и осветителните кабели, подменят се контакти, ключове, ел. табла. При премахната стара подова замазка, може спокойно да се изградят кабелите на електрическата инсталация и по пода. Използването само на качествена електроапаратура и електроматериали, както и стриктното прилагане на действащите у нас стандарти и норми, са основната предпоставка за гарантиране на сигурността и безопасността на електрическата инсталация. Освен това се поставят и вътрешни блокове на системата за климатизиране, както и тръбопроводите на отоплителната система.

2.2. Основен ремонт на баня

Ако се налага, се прави частична или пълна подмяна на ВиК тръбите и канализационната мрежа. Промените във ВиК инсталацията са в зависимост от идейния проект за банята. Често пъти се налага преместване на тръбите, в съответствие с проектните решения. Изготвянето на точни чертежи улеснява работата на майсторите, което гарантира успешното реализиране на дизайнерския проект. Мястото на всеки извод за оттичане на водата е от съществено значение за финалната визия на банята.

Водопроводът се изгражда най-често с полипропиленови тръби. Полипропиленът е устойчив материал, който намира широко приложение при изграждане на водопроводни системи. Системите за сухо строителство са пригодени за използване дори в помещения с висока степен на влажност като баня, кухни, перални, сушилни. Те са отличен избор срещу поява на мухъл и влага. За тази цел се използват съвременни екологични плоскости със стъклен воал. Произведени по иновативна технология, при която на повърхността на гипсокартоненото покритие, вместо хартия, се полага фабрично грундиран стъклен воал, специално проектиран за мокри помещения, който предпазва плоскостите от влага и мухъл. Последващата стъпка срещу поява на мухъл по стените в банята е полагането е хидроизолационен разтвор и хидроизолационна лента в ъглите.

След хидроизолирането на повърхностите е препоръчително използването на еластични лепила за плочки. Гъвкавият слой от хидроизолационната мембрана, заедно с еластичното лепило, осигуряват сигурна хидроизолационна система за мокри помещения. Това е моментът, в който не трябва да правите компромиси с качеството на влаганите материали, както и за това на плочките. Правилният избор ще окаже влияние върху дълготрайността на материалите, както и за постигането на идеалния вид на Вашата баня.

Интериорният дизайн, който сте избрали за Вашата баня, трябва да притежава най-добрите варианти за цветови комбинации, най- ергономичното обзавеждане, както и най-ефективното решение за декорация на стените. Изборът на плочки е огромен. На пазара има много фирми, предлагащи плочки за баня, притежаващи разнообразие от цветове, нюанси и декоративни елементи. След като всичко е готово, накрая се монтира и санитарната техника – тоалетни чинии, вана, смесители, кранчета и всякакви други фаянсови продукти.

3. Трети етап - основни довършителни ремонтни дейности

Целта на този клип е да покаже част от стъпките в този етап

Почти при всеки обект се налага и подмяна на старата дървена дограма с нова. При избора на нова дограма трябва да се съобразявате с много условия, за да изберете най- подходящата за конкретното помещение. Най- уязвимите места във всяка сграда, по отношение на шумо- и топлоизолациите са именно прозорците. Когато се вземат правилни решения за техните показатели, се намалява потреблението на енергия, а с това значително се намаляват и разходите за отопление и климатизация.

След ремонта на инсталациите, се нанася финишен слой на подовата замазка. Това благоприятства създаването на идеално равен под, както и основа за подовото покритие.

След монтиране на всички необходими инсталационни мрежи, следват последните груби работи, включващи окачени, растерни тавани, изграждане на преградни стени, монтаж на дограма (PVC, алуминиева или дървена), шпакловка на стените, тяхното подготвяне за финалното нанасяне на покритието, монтаж на врати.

При основния ремонт на дадено жилище в етапа на довършителните работи, от основно значение е и работата по топлоизолацията. Тя е изключително важна за оптималната топлина в дома, предотвратяването на топлинните загуби, както през топлите месеци от годината, така и през по- студените. Топлоизолацията е процес, при който се вгражда система за топлоизолация  по фасадите на сградата и по подовата плоча над сутерена. Подмяната на дограмата също оказва влияние за изолирането на дома и намаляването на разходите за отопление с около 40 %.
След поставяне на топлоизолацията, следва гладко изравняване на стените, и запълване на всички неравности по пода- грундиране и поставяне на циментова замазка. Тук важно е качественото запълване и изглаждане на всички дупки и неравности, което да подготви стените, тавана и пода за нанасяне на финишните покрития и мазилки. Материалите, които се използват за изравняване  трябва да бъдат винаги качествени. За неравностите по стените се използва варо- циментова или гипсова мазилка, както и гипсокартон.

Важно е да се обърне внимание на безпроблемното монтиране на новите врати, запълването на разстоянията между стените и касите на вратите. Прецизната работа е от съществено значение, защото некачествено свършената работа, може да доведе до напуквания, течове или пропускане на въздух между процепите.

3.1. Монтаж и изграждане на окачени и растерни тавани

Окачените тавани са съвременно и предпочитано решение при обзавеждане и ремонт на жилища и офиси. Това е така, защото има ситуации, при които таваните се нуждаят от многослойна мазилка и изравняване, при което по-доброто решение се явява сухото строителство.

Окаченият таван решава проблема с кривия таван, по-бързо и сигурно е от конвенционалното изправяне с гипсова мазилка и тънкослойна финна шпакловка. Гипсокартонените плоскости се използват за изграждането на стени и облицовки. Липсата на строителна влага и бързият монтаж ги правят предпочитани за извършване на различни строително-ремонтни работи.

Гипсът допринася за комфортната среда на обитаване чрез топлоизолация, звукоизолация и пожарозащита. Той регулира влажността на въздуха в затворени помещения, тъй като се състои от множество малки пори, които при наличие на влага от въздуха я поемат, а при недостиг я отдават.

Разстоянието, което остава между монолитния и окачения таван, може да бъде използвано за прокарване на въздухопроводи за климатична инсталация или друг вид тръби, в зависимост от необходимостите. Окачените тавани предоставят идеална възможност за монтиране на разнообразни осветителни тела, с цел постигане на съвременна, индивидуална визия за всяко помещение.

3.2. Лепене/поставяне на фаянс/теракот/гранитогрес.

Последващата стъпка след като всичко е изравнено, е поставянето на плочки (гранитогрес) или винилови (PVC) настилки, ламинат, паркет, линолеум, мокет и други. Богатството от съвременни и екологични решения за настилки е голямо. Може да срещнете множество текстури и цветове, в зависимост от Вашите предпочитания и нужди.

3.3. Боядисването на стени, поставянето на декоративни мазилки, лепене на тапети.

След гореописаните дейности се започва и нанасянето на финишното покритие- боядисване с боя на водна основа, лепене на декоративни стенни панели, каменна декорация, нанасяне на декоративна мазилка, лепене на тапети. Това е етапът, при който идва ред на дизайнерските решения, прецизното отношение към всеки детайл, за постигането на идеалния вид на вашия дом.

4. Четвърти етап - обзавеждане и декорация

4.1. Монтаж на осветителни тела

Осветителните тела правят дома по-светъл, създават илюзия за по- големи помещения, акцентират успешно над определени елементи, както и обособяват различните функционални зони. Инсталирането на осветителни тела е свързано с монтажа на полилеи, крушки, лунички, лампиони, аплици, диодни ленти и т.н. Правилният подбор на вида на осветителното тяло, неговата големина и осветеността, която дава са от съществено значение за функционалността на всяко кътче от дома.

4.2. Проектиране, изработка и монтаж на кухня

Обзавеждането на кухнята почти винаги е по индивидуален проект. Специфичните и нестандартни размери на помещенията, изискват точно проектиране за оползотворяване на всички ниши. Кухните биват няколко вида, като най- предпочитаните са правите кухни, както и Г и П- образната форма. Материалите, използвани за направа на кухни са най- често ЛПДЧ и МДФ (лак, мат и гланц). Освен материалите в една кухня, от първостепенно значение са и механизмите в нея. При избора на шкафове трябва да се подбере не само техния дизайн, съответстващ на целия стил на кухненския кът, но и да се съобрази с техните размери и местата, където ще бъдат разполагани спрямо водопроводната и електрическа инсталации. Кухнята трябва да е не само красива, но и функционална. Неправилно планираните зони на плотовете, мивката и електроуредите, води до излишни усилия, време и енергия при използване на кухнята. Шкафовете и електроуредите не трябва да бъдат пръснати безразборно при проектното решение.

4.3. Съвременно интериорно обзавеждане

Финалната част от основния ремонт на жилището е поставянето на всички уреди и мебели. Добре е да предвидите за проектирането, производството и доставката на Вашите мебели период между 30 и 60 дни. Тъй като основният ремонт е дълъг многокомпонентен процес, е добре изборът на мебели и оборудване да се прави паралелно. Ако се доверите на професионалист, който да Ви изготви проект за интериорен дизайн няма да сгрешите, защото той ще Ви предложи индивидуални и гъвкави съвременни решения за Вашето жилище, спрямо Вашите критерии и вкус. Изборът на материали и цветове за Вашите мебели е също толкова трудна задача, затова професионалното мнение може да се окаже най- добрия Ви избор.

Правилната последователност на работите, когато се прави основен ремонт на жилище е важна, защото по този начин вие ще спестите време, пари и енергия. Професионалистите предвиждат всички скрити работи и евентуалното възникване на непредвидени разходи, което ще Ви даде яснота и спокойствие за бюджета и срока за изпълнение на предвидения ремонт.
Качествено направеният ремонт е свързан с прецизност и точност при изпълнение, високо качество на използваните материали, преценка отосно всички детайли и вземане на правилните решения при избора на обзавеждане и оборудване. Важно е накрая да сте напълно удовлетворени от резултата, за да се радвате на своето преобразено, съвременно и напълно функционално жилище.